By: KH 06-07-2018
In de technische sector, waarin wij met onze diensten actief zijn, voelen wij ons op ons gemak. We voelen ons bevoorrecht om van dichtbij te mogen zien wat voor moois de Nederlandse industrie voortbrengt. Natuurlijk kijken we niet alleen toe. We dragen op onze manier hieraan bij. Namelijk door de beste technische professionals te verbinden aan ambitieuze, vooruitstrevende bedrijven.
Hoe classificeer je onze klanten als deze op z’n zachtst gezegd nogal van elkaar verschillen? Ons vacature-overzicht toont een grote diversiteit in vakgebieden en binnen die vakgebieden opereren bedrijven weer in zeer uiteenlopende niches. Zo excelleren onze klanten elk op hun eigen speelveld. Maar wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze iets maken, waardoor ze gezamenlijk onderdeel uitmaken van de Nederlandse maakindustrie. Voortgestuwd door die typische Hollandse vindingrijkheid en innovatiekracht, heeft deze industrie het juk van de economische crisis van zich afgeschud. De cijfers liegen er niet om. Het CBS laat zien dat de maakindustrie al enkele kwartalen flink in de lift zit.
Binnen de maakindustrie omarmen steeds meer bedrijven Smart Industry. Bedrijven die big data, robots, kunstmatige intelligentie en 3D-printing met elkaar weten te verweven en deze samen tot het kloppend hart van het productieproces maken, creëren een ongekend potentieel. Zo’n industriële revolutie brengt ook angst met zich mee. Van relatief kleine angsten - verdwijnen banen dan niet? - tot doemscenario’s waarvan sciencefiction-filmmakers gretig gebruik maken: zijn robots en kunstmatige intelligentie een bedreiging voor de mensheid? Die laatste angst, daar branden wij in deze blog onze vingers niet aan. Op die eerste angst: of banen verdwijnen, gaan we wel even in.
Dat bepaalde functies verdwijnen is onvermijdelijk. Maar is dat niet inherent geweest aan elke industriële revolutie? Wat te denken van de zogenaamde ‘lantaarnopstekers’. Mannen die gewapend met een ladder onder de arm zorgden voor het aansteken en doven van straatverlichting. Zoals er altijd banen ontstonden en weer verdwenen, zo zullen ook de komende decennia beroepen van het toneel verdwijnen. En inderdaad, ook nu zullen er weer volstrekt nieuwe beroepen ontstaan, waardoor de maakindustrie in onze ogen altijd onlosmakelijk verbonden zal zijn met human capital.
We hoeven niet eens in een glazen bol te kijken om zulke statements te maken. We hebben met eigen ogen gezien dat juist de bedrijven die de afgelopen jaren het lef hebben getoond om te investeren in Smart Industry, nu verantwoordelijk zijn voor de grootste mate van banencreatie. Dus automatiseringen en robotisering op werkvloeren zorgen voor meer werkgelegenheid? In veel gevallen zeker. Het maakt bedrijven competitiever, dat zorgt voor meer omzetgroei, wat weer leidt tot extra investeringen. Investeringen in mens én machine, bijvoorbeeld in robots.
Robots brengen robot-operators, robot-programmeurs en robot-engineers naar de werkvloer. Los daarvan, in veel gevallen werken robots niet autonoom, maar juist sámen met mensen. Dan spreekt men ook wel van collaboratieve robots: cobots. En laat die nou voor een extra interessante ontwikkeling zorgen. Zijn we - misschien ongemerkt - niet té veel saaie, repeterende taken en handelingen gaan doen? En hebben we fysiek gezien soms niet té veel ‘hooi op de vork’ genomen? Juist cobots kunnen ons hiervan verlossen, door het saaie werk en moeilijke, ongezonde manoeuvres van ons over te nemen. Dat biedt de mens weer ruimte om het creatieve denkwerk te verrichten en oplossingen te bedenken. Zo kunnen vaklieden weer écht met hun vak bezig zijn.
In het verlengde daarvan hebben investeringen in cobots nog een extra voordeel. De verhoogde AOW-leeftijd blijkt nu voor fysiek zware beroepen zeer problematisch en de politiek weet dit allerminst op te lossen. Zo ontstaat een maatschappelijk probleem, doordat deze mensen de pensioengerechtigde leeftijd simpelweg niet kúnnen halen. Ook deze groep wordt fysiek minder zwaar belast wanneer cobots het zware werk letterlijk uit handen nemen. Ruggen, schouders en knieën worden gespaard en de levenskwaliteit - ook de jaren ruimschoots ná het pensioen - gaat omhoog.
Voor ons eigen werk betekent deze ‘vierde industriële revolutie’ dat we, zoals hierboven beschreven, met nieuwe functies in aanraking komen. Maar nogmaals, daar hebben we altijd mee te maken gehad. De uitdaging zit in het feit dat ‘de werkvloer van morgen’ een andere mentaliteit zal vragen. Meer dan ooit zullen wij kijken naar intrinsieke motivatie van kandidaten en hun vermogen om mee te groeien met automatiseringen, robotiseringen en nóg veel belangrijker: de bereidheid om zélf positief kritisch te kijken naar hun eigen werk en te zoeken naar middelen om dit constant te optimaliseren. Werknemers kennen hun eigen werk namelijk als geen ander en de moderne CEO zal dit onderkennen, vervolgens de benodigde veranderingen faciliteren en resultaten die hieruit voortvloeien belonen.
Wij bespreken graag met u de toekomstplannen van uw bedrijf en zijn benieuwd naar uw visie op bovenstaande ontwikkelingen. De veranderingen die binnen uw organisatie op stapel staan vertalen wij vervolgens naar een gerichte zoektocht binnen de arbeidsmarkt. Het spreekt voor zich dat onze taak een langetermijnvisie vraagt. Selecteren op eigenschappen is niet zo moeilijk. Selecteren op aanpassingsvermogen en de mate waarin iemand proactief participeert in veranderende werkvloeren, is moeilijker. Zeker als deze toekomstige werkvloeren nooit voor de volle 100% voorspeld kunnen worden. Maar goed, laat die uitdaging maar aan Craftin over!